Et år efter voldsom episode: Rengøringspersonale skal anerkendes

I 2023 gik en video af en rengøringsmedarbejder, der blev mundtligt og verbalt overfaldet på sit arbejde på en metrostation i København, viralt på sociale medier. Nu sætter brancheforeningen Danske Service og fagforeningen 3F Privat Service, Hotel og Restauration fokus på anerkendelse af rengøringspersonale med ny kampagne.

I 2023 delte influenceren Anders Hemmingsen en video med sine 1,2 mio. følgere, hvor en rengøringsmed- arbejder, helt uprovokeret, blev verbalt overfaldet på sit arbejde på Nørreport Station. Videoen gik viralt, og kommentarsporet blev fyldt med støtte og anerkendelse til både den enkelte medarbejder men også generelt til de mennesker, der arbejder i servicefag.

Rengøringsmedarbejderen i videoen var ansat i virksomheden KN Rengøring, som er medlem af brancheforeningen Danske Service. Nu går de sammen med fagforeningen 3F Privat Service, Hotel og Restauration i luften med en ny kampagne, hvis formål er at anerkende de rengøringsmedarbejdere, som sørger for, at der bliver gjort rigtigt rent, de steder vi alle sammen færdes.

Selvom rengøringsmedarbejdernes arbejde kan være usynligt i det daglige, skal de ikke føle sig usynlige. De løfter en vigtig opgave i samfundet.

Arbejdsmiljøet i fokus

Selvom episoden på Nørreport sidste år heldigvis ikke er hverdagskost for de danske rengøringsmedarbejdere, viser en undersøgelse fra 3F fra december 2022, at 14% af 3F’erne indenfor ‘Privat Service, Hotel og Restauration’ har været udsat for trusler og eller chikane. Det er et markant højere tal end landsgennemsnittet på 2%.

En anden – og måske mere overset del af problemet – er, at hver femte 3F’er føler sig ensom på arbejde. Ifølge Danske Service er der behov for at sætte fokus på problematikken omkring behandlingen af de medarbejdere, der befinder sig i rengøringsbranchen:

»Rengøringsmedarbejdere løfter en vigtig opgave i samfundet, og selvom deres arbejde kan være usynligt i det daglige, skal de ikke føle sig usynlige. Vi skal huske at anerkende dem og ikke tage værdien af deres ar- bejdsindsats for givet,« fortæller Danielle Hansen, der er formand for Danske Service.

Tak fordi du ser os

Kampagnens budskab: ”Tak fordi du ser os, der gør rigtig rent” er en tak til dem, der ved blot et smil eller en hilsen anerkender rengøringsmedarbejderes tilstedeværelse og arbejdsindsats, når de gør rent på blandt andet vores stationer, arbejdspladser eller daginstitutioner. Håbet med kampagnen er også, at det kan in- spirere endnu flere til at huske at se og anerkende rengøringsmedarbejdere.

SENESTE NYHEDER:

Ifølge forhandlingssekretær for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Morten Eriksen, er det essentielt, at vi sætter fokus på arbejdsforholdene i servicebranchen:

»Rengøringsmedarbejderne yder hver eneste dag en ser vice, der sørger for, at der bliver gjort rigtigt rent, de steder hvor vi alle sammen færdes. De har derfor mindst lige så meget ret til at blive anerkendt og mødt med et smil, som alle andre på det danske arbejds- marked.«