Kvalitetsrengøring er garant for folkesundheden og samfundsøkonomien

SYNSPUNKT: Af: Cecilie Fjeldberg, Sekretariatsleder for Danske Service

Cecilie Fjeldberg er ny sekretariatsleder i Danske Service

Coronapandemien gjorde det klart, at kvalitetsrengøring er alfa omega for folkesundheden. Desværre er flere kommuner og virksomheder i takt med faldende smittetal begyndt at slække på prioriteringen af rengøring.
I Danske Service mener vi, at den opmærksomhed, kvalitetsrengøring fik som følge af corona-pandemien, fortsat skal prioriteres og anerkendes som afgørende for borgernes sundhed. Når prioritering af kvalitetsrengøring forsømmes, stiger risikoen for flere indlæggelser og i de værste tilfælde dødsfald. Også når vi ikke står midt i en pandemi.
Vi befinder os i en tid, hvor størstedelen af danske virksomheder desperat skriger på arbejdskraft. Hverken virksomhederne eller samfundet har råd til det stigende sygefravær, som almindeligvis opstår, når efteråret tager rigtigt fat. Antallet af sygedag bliver desværre i flere tilfælde overset, når man taler om mangel på arbejdskraft. I forbindelse med sygedage har corona vist betydningen af rengøring for arbejdsstyrken.
I 2019 havde en gennemsnitlig fuldtidsansat i den private sektor 6,2 sygedage. Lagt sammen blev det til 53.000 fuldtidsansatte om året. Tusindvis af medarbejdere som arbejdsmarkedet ivrigt skriger efter.

Netop derfor er rengøring så utroligt vigtigt. Vi ved, at meget af smitten er opstået på arbejdspladser. Derfor bør kvalitetsrengøring være et centralt fokuspunkt på arbejdspladserne for at sikre medarbejdernes trivsel og for virksomhedernes økonomi. Paradoksalt nok faldt antallet af sygedage med ca. 9% fra 2019 til 2020 på trods af den smitsomme, samfundskritiske sygdom – som har været definerende for det meste samfundsaktivitet i flere år. Selvom noget af årsagen findes i, at flere arbejdede hjemmefra, tyder alt på, at opprioriteringen af rengøring spillede en central rolle for reduktionen i sygefravær.

Risiko for nye smittebølger i efteråret


Kvalitetsrengøring sikrer både bedre trivsel og mindre sygdom. Uden at male fanden på væggen bliver vi nødt til at forholde os til, at vi i løbet af efteråret potentielt kan blive ramt af nye bølger af forskellige smitsomme sygdomme. Det er derfor helt afgørende, at vi udnytter de erfaringer, som vi fik under pandemien til at sætte fokus på ordentlig rengøring. Rengøring skal ikke blot opfattes som kosmetisk – vi bliver nødt til at anerkende kvalitetsrengøring som en helt central sundhedsgarant.

LÆS OGSÅ: Danske Service: Brodne kar ødelægger branchens omdømme

Løsningen skal findes i anerkendelse


Så hvordan sikrer man kvalitetsrengøring? Hos Danske Service er vores erfaring, at mangel på anerkendelse af rengøring som håndværk går udover rengøringsvirksomhedernes muligheder for at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere. Derfor håber vi i Danske Service, at den respekt som rengøringsfaget fik under coronapandemien bliver fastholdt både til fordel for både rengøringsvirksomheder, samfundsøkonomien og folkesundheden.

SENESTE NYHEDER: