Kommuner svigter krav til vask i deres udbud

Kommuner bør stille krav til vaskeprocessen af mopper og klude for at opnå en bedre hygiejneeffekt.

Tekst: Torben Elsig-Pedersen, redaktør

Henrik Ravn, salgs- og afdelingschef i DFD Cleaning.

Vask af klude og mopper er et overset element i de mange udbud som kommuner og udbudskonsulenter står bag inden for rengøringsbranchen. Og det undrer salgs- og afdelingschef Henrik Ravn i DFD Cleaning:
»Kommunerne og udbudskonsulenterne stiller typisk ikke krav til hverken vaskeprocesser eller kvaliteten på mopper og klude i deres udbud. Dermed har man ingen sikkerhed for om klude og mopper håndteres på den mest hygiejniske og miljømæssige måde.«

Det er til stor forundring, at man ikke stiller krav i forbindelse med udbud af rengøringsopgaver.

Kommunerne stiller måske krav om Svanemærkede produkter, hvilket er positivt, men stiller overhovedet ingen krav til håndtering af mopper/klude og ej heller til hygiejnecertificering af vaskeriprocessen.
»Det kan skabe en risiko for, at forskellige tekstiler blandes under vask. Jeg tillader mig så at spørge, om det er den mest hygiejniske måde at håndtere det på. Det er til stor forundring, at man ikke stiller krav i forbindelse med udbud af rengøringsopgaver. Ikke mindst efter en pandemi, hvor vi har fået fokus på at minimere risikofaktorer. Men det er slet ikke nået til de krav, der burde stilles til professionel vask og håndtering af klude og mopper,« siger Henrik Ravn.


Hans pointe er, at der foretages vask på mange måder i rengøringsenhederne og med mange forskellige maskintyper, hvor det ikke er givet, at den optimale eliminering af bakterier og vira opnås.
»Når man ikke stiller krav, så ligger der et stort usikkerhedsmoment i håndtering af mopperne. For eksempel burde vasketøjet i en daginstitution adskilles, så håndklæder og viskestykker ikke blandes med klude og mopper. Men når hverken kommuner eller konsulentfirmaer stiller krav, så kan man ikke være sikker på, hvordan det håndteres. I vores system er alle disse forhold en indbygget selvfølgelighed, fordi vi som det naturligste lever op til en lang række forskellige certificeringer.«

LÆS HELE ARTIKLEN I MAGASINET RENT I DANMARK. Bladet udkommer 10. oktober.
Bestil abonnement 

SENESTE NYHEDER: