Nilfisk trodser modvind og leverer vækst på knapt 10 procent

Trods økonomisk afmatning i verdenssamfundet, leverer Nilfisk flot resultat i tredje kvartal, fortæller administrerende direktør Torsten Türling.

Nilfisk fastholder vækst i tredje kvartal. Den globale leverandør af professionelt rengøringsudstyr og -services leverede i tredje kvartal 2022 en omsætning på 263 millioner EUR svarende til en samlet vækst på 9,9% i forhold til samme kvartal sidste år. Resultatet er primært drevet af stærke præstationer fra virksomhedens professionelle forretning, især i Nord- og Sydamerika samt Asien.

»I tredje kvartal formåede Nilfisk at fortsætte den positive udvikling fra årets første to kvartaler til trods for den aktuelle globale økonomiske afmatning. Omsætningsvæksten var i høj grad drevet af vores professionelle forretning i alle regioner, og resultaterne var særligt stærke i Nord- og Sydamerika.

Omsætningen steg til trods for, at vi fortsat er udfordrede af produktionsbegrænsninger særligt på vores vigtigste amerikanske produktionsfaciliteter,« siger administrerende direktør hos Nilfisk, Torsten Türling.

»Vores resultater for tredje kvartal blev også understøttet af en robust stigning i efterspørgslen i Asien. I Europa var den øgede omsætning i den professionelle forretning i høj grad drevet prisjusteringer,« siger Torsten Türling.

Global modvind

Inflationspres har været et globalt tema i 2022 og udviklingen har materialiseret sig i faldende forbrugertillid. Det påvirkede omsætningen af Nilfisks produkter til detailsegmentet negativt i tredje kvartal. Detailsalget til private forbrugere udgør kun omkring 10% af Nilfisks samlede omsætning, og afmatningen i dette segment blev mere end opvejet af den fortsatte solide efterspørgsel efter professionelle rengøringsprodukter og -løsninger.

SENESTE NYHEDER:

Forsyningsudfordringer løjer af og prisjusteringer afbøder effekt af dyrere råvarer

I tredje kvartal var salgsvæksten fortsat påvirket af globale udfordringer med forsyningen af kritiske komponenter som printkort, motorer og formstøbte plastikkomponenter.

De stigende råvareomkostninger og fortsat høje fragtrater blev i højere grad end de foregående kvartaler afbødet af de gennemførte prisjusteringer. Indtjeningsmarginen blev forbedret i løbet af kvartalet, og denne forbedring forventes at fortsætte ind i fjerde kvartal 2022.

»De globale forsyningsudfordringer fortsatte i tredje kvartal og lagde en dæmper på væksten, omend i mindre grad end i første halvdel af 2022. Udfordringerne var begrænset til færre produkter og produktionssteder. Efterspørgslen i vores professionelle forretning var solid, og ordrebogen var marginalt højere ved udgangen af ​​tredje kvartal end i andet kvartal,« siger Torsten Türling.

Stærk vækst i omsætningen på det strategisk vigtige amerikanske marked

Nilfisk nye amerikanske distributionscenter er i drift, efter at det tidligere anlæg blev ødelagt af en tornado tidligere på året. Adgangen til og flowet af komponenter var i tredje kvartal stadig betydeligt under niveauet fra før tornadoen, hvilket påvirkede omsætningen negativt. Alligevel lykkedes det at øge den organiske vækst med 14,7% i Nord- og Sydamerika i tredje kvartal 2022 og med 14,5% i USA.

Det meste af Asien oplevede høj aktivitet i tredje kvartal 2022, hvilket førte til en organisk vækst i omsætningen i APAC på 12,8 %. Fremgangen var blandt andet drevet af et generelt opsving i Kina i forbindelse med, at en række lockdowns blev ophævet.

I Europa skabte især produktlinjerne Professional Floorcare og Aftermarket væksten i tredje kvartal 2022. I den professionelle forretning voksede omsætningen med 6,4% organisk, primært drevet af prisjusteringer. Efterspørgslen i detailsegmentet faldt markant, mens efterspørgslen efter professionelle højtryksrensere og støvsugere løjede af. Samlet set faldt den organiske omsætning i Europa 1,0 % sammenlignet med tredje kvartal i 2021.

Reviderede finansielle forventninger til helår 2022

De finansielle forventninger til 2022 blev revideret den 26. oktober 2022 med selskabsmeddelelse 15. Baseret på de første ni måneder af 2022 og den nuværende sigtbarhed, forventes følgende for 2022:

• Organisk omsætningsvækst på mellem 4,5% og 6,5% (tidligere 4% – 7%).

• EBITDA-margin før særlige poster på omkring 13% (tidligere 13,5% – 15,5%.