Unge danskere har landets bedste toiletvaner

Danskere i alderen 18 til 34 år fører an, når det gælder hygiejnestandarder ved toiletbesøg uden for hjemmet. De unge danskere er nemlig bedre til at holde toilettet rent, både før og efter de har forrettet deres nødtørft, viser en ny undersøgelse.

Sprit toiletsædet af, før du sætter dig og husk at lukke brættet, inden du trækker ud. Sådan lyder to af de primære huskeregler, når det gælder om at reducere bakteriespredning og holde et højt hygiejneniveau på et toilet. Og ingen er bedre til at gøre netop det end de unge danskere.

Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden Voxmeter har foretaget på vegne af hygiejnevirksomheden Initial.

I undersøgelsen svarer 24 procent af de 18 til 34-årige, at de renser sædet med papir og sprit, når de benytter toiletter uden for hjemmet. For alle andre aldersspænd ligger tallet på mellem 14 og 16 procent.

Samtidig er de marginalt i top, når det gælder om at slå brættet ned, inden de trækker ud. Det gør 51 procent af de 18 til 34-årige enten ofte eller hver gang. Tilsvarende gør 44 procent af de 35 til 49-årige, 46 procent af 50 til 64-årige og 49 procent af dem over 65 år det samme.

“Når man trækker ud, hvirvler cirka en million små dråber af væske med bakterier op i luften”“God hygiejne på toilettet er afgørende i forhold til at begrænse spredning af bakterier og dermed også sygdom. Særligt på toiletter med flere brugere. To af de mest effektive metoder er at rense brættet med sprit, inden man sætter sig, og at lukke låget på toilettet, inden man trækker ud,” siger Maria Brix Balle, biolog i hygiejnevirksomheden Initial, og uddyber:

”Under pandemien var vi gode til at tage hensyn med afspritning og afstand. Nogle af de dyder bør vi holde fast i generelt, for det betyder færre sygedage og er med til at begrænse de årlige influenzaepidemier.”

Danskerne klar til at spritte af

At opgaverne med at rense sædet og lukke det, inden man trækker ud, er særligt vigtige for hygiejnen, skyldes det såkaldte toiletnys. Når man trækker ud, hvirvler cirka en million små dråber af væske med bakterier op i luften og falder langsomt på alt fra brættet til håndvasken.

Ved at lukke låget inddæmmer man nyset, og ved at spritte brættet af er det muligt at fjerne stort set samtlige bakterier og dermed reducere smittespredning. Og den opgave er to ud af tre danskere ifølge undersøgelsen klar til, hvis blot der er sprit og papir dedikeret til opgaven på toiletterne.

”På lang sigt er det opløftende for folkesundheden, at de yngre generationer er foran, når det gælder hygiejnen på toiletter på arbejdspladsen og i det offentlige rum. Samtidig er det positivt, at langt størstedelen af danskerne ønsker at bruge rengøringsmidler, inden de sætter sig på brættet, hvis blot remedierne er til rådighed,” siger Maria Brix Balle.

Behovet for en grundig rens af toiletsædet kan flere steder være nødvendigt. 14 procent af danskerne oplever således fæces og urin på sædet hver gang eller ofte, de bruger et toilet uden for hjemmet.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af Voxmeter på vegne af Initial Hygiejneservice, søm hører under Rentokil Initial A/S. Undersøgelsen er repræsentativ for hele den danske befolkning i alderen 18-64 år. De i alt 1.001 respondenter er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, så undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.