Markant fald i salg af håndsprit

Derfor bekymrer det hygiejneekspert: Risiko for mere smittespredning de kommende måneder.

Salget af håndsprit er faldet med 30 procent – og det er yderst alarmerende i en tid med et stærkt sygdomsbillede. Det kan få alvorlige konsekvenser og i værste fald føre til ekstrem smitte i de kommende vintermåneder, advarer hygiejneekspert.

Med stigningen af en særlig bakterie, der giver flere ugers sygdom og Statens Seruminstituts melding om et stærkt sygdomsbillede, melder hygiejnevirksomheden Initial om en ny bekymrende tendens. Salget af håndsprit er faldet med hele 30 procent på blot ét år, og det er alarmerende, da det kan være afgørende for, hvor alvorligt sygdomsbilledet bliver denne vinter.

»Det er påfaldende, at flere butikker og supermarkeder ikke længere har håndsprit stående frit tilgængeligt, og vi ser desværre et stort fald i vores salg af håndsprit til virksomheder. Danskerne har markant dårligere vaner og ringere håndhygiejne end for tre år siden under pandemien. Det er en meget kedelig tendens, fordi vi netop har oplevet, hvor stor en rolle hygiejne spiller i forhold til smitte,« siger Maria Brix Balle, biolog og hygiejneekspert fra Initial.

SENESTE NYHEDER:

Frem med spritten

Med det markante fald i salget af håndsprit og det reducerede tilbud om håndsprit i det offentlige rum er der behov for, at danskerne skærper deres egen hygiejneindsats, hvis de vil reducere risikoen for at blive smittet med vira eller smitte andre i løbet af de kolde måneder.

»God håndhygiejne er afgørende for, hvor mange dage man skal ligge under dynen, da vira og maveonde ofte sker via smitte fra vores hænder. Derfor skal man altid vaske hænderne grundigt og benytte håndsprit, for det er det bedste værn mod smitte – især de steder, hvor der er mange mennesker, og det ikke er muligt at vaske hænder,« siger Maria Brix Balle.

For at reducere smitte via sine hænder bedst muligt er det vigtigt, at man kender den rette håndvask-procedure, der kræver sæbe, skrub og grundighed – og især når man benytter offentlige toiletter, der hyppigt bliver besøgt, og derfor indeholder mange bakterier.