ESG-rapportering– allerede nu!?

Kan det nu også være rigtigt? Og hvad gør vi?

SYNSPUNKT: Af Catja Winther, bestyrelsesleder for SBA

Ja, det er rigtigt at krav om ESG-rapportering i første omgang kun gælder de største virksomheder, men værdikædeansvaret gør, at det hurtigt bliver relevant for både små og store virksomheder, der leverer ydelser til andre virksomheder. Vi har i SBA’s bestyrelse derfor besluttet at gøre alt, hvad vi kan for, at overgangen til ESG-rapportering bliver let og forståeligt for vores små og store virksomheder. For der er vanvittigt mange forkortelser, regler og nye ord, som f.eks. ”dobbelt-væsentlighedsanalyse”, man som virksomhed skal have styr på og forholde sig til.

I SBA ser vi ESG ikke blot som et krav,
men som en mulighed for at differentiere os positivt i
markedet og styrke vores branchefællesskab.Nogle er allerede i gang, men med kravene til ESG-rapportering er ingen længere i tvivl om, at det snart er tid til at trække i arbejdstøjet – ikke kun med at rapportere efter de nye EU-krav, men også skridt for skridt at ændre adfærd. Vi har afholdt webinarer om ESG, men vi kan se, at det ikke er gjort med blot at informere. Vi laver derfor både branchespecifikke dobbelt-væsentlighedsanalyser, hvor vi afdækker vores branches interessenter. Vi ser på hvordan de og vi påvirker og kan påvirke E, S og G. Og vi viser resultaterne i et elektronisk værktøj, hvor man både får afdækket relevante ESG-temaer og forslag til tilhørende handlinger.

Og så finansierer vi et rådgivningsforløb for vores medlemmer, hvor man får hjælp til at bruge værktøjet. Dermed får man et stort forspring, når man sidder med sin egen virksomhedsspecifikke analyse, og skal være sikker på at opfylde alle krav til rapportering og dokumentation i den kommende ESG-rapportering.

Netop her bliver vores fællesskab en kæmpe styrke. For det er jo ikke kun vores individuelle ansvar; det er en kollektiv udfordring vi som branche sammen må løfte. Ved at lave fælles analyser og rådgivningsforløb, kan vi udnytte hinandens styrker og svagheder og skabe et fælles udgangspunkt. Det er unikt, at vi kan arbejde sammen om at opfylde disse krav, uanset om det er for vores egen konkurrencedygtighed eller som svar på EU-krav. I SBA ser vi ESG ikke blot som et krav, men som en mulighed for at differentiere os positivt i markedet og styrke vores branchefællesskab.

SENESTE NYT:I bestyrelsen snakker vi for tiden om, at ESG har givet vores mærkningsordning ”Servicenormen” ny værdi. For med Servicenormen i hånden har man som virksomhed allerede opbygget fokus på data, dokumentation og den professionelle drift, som det kræver at leve op til ESG-rapportering.
Vores SBA sekretariat taler ofte med virksomheder, der overvejer medlemskab af SBA og drøfter kravene til godkendelse til ”Servicenormen”. Her plejer de at sige, at hvis du betaler overenskomstmæssig løn og overholder lovgivningen, er du allerede rigtig godt på vej.

Det meste handler derefter om at få overblik over kravene og dokumentere dem. Vi ved, at det ikke er en nem opgave første gang, og derfor hjælper vores sekretariat med at komme i gang. De kommer endda på besøg og sidder med ved køkkenbordet, hvis der er brug for det.
Og når man først lever op til Servicenormen, så har man bygget et fundament, der gør det nemmere at leve op til kravene til ESG-rapportering.