Audite Robotic’s robot sikrer ren luft, fjerner bakterier og forbedrer arbejdsmiljøet

Første robot der både desinficerer rummet og luften er nu i drift. Det dansk udviklede produkt sætter nye standarder.

Desinfektion og rengøring er to sider af samme sag. Når rengøringsmedarbejderen har gjort sit arbejde, kan der fortsat være bakterier og virus i rummet. Derfor kan Audites UV-C-robot være et godt supplement til den almindelige og daglige rengøring, fortæller  Jacob S. Niclassen, direktør og iværksætter i odenseanske Audite Robotics ApS.

Med en mangeårig erfaring med robotteknologi og i særdeleshed i desinfektionsrobotter i bagagen sendte han og kollegerne i oktober sidste år den første robot på markedet, som både kan desinficere overflader med UV-C belysning og rense luften gennem et HEPA 14 filter kombineret med en internt UV-C tunnel.

Der kommer flere og flere studier og evidens for at overflade- samt luftdesinfektion bør foretages simultant, for at opnå den højeste effekt, hvilket også var et varmt tema på Interclean 2022.

»Det er den første og eneste robot på markedet, som både kan desinficere med UV-belysning og samtidig rense luften. Der har været flere andre produkter på markedet, men desværre med nogle indlysende børnesygdomme, som gør at der kan være lidt skepsis over for den nye teknologi. Men vi har arbejdet i markedet i mange år og vi anvender velafprøvede UV-C-lys fra Philips, så vi har dokumentation for, at vi kan gøre en forskel,« siger Jacob S. Niclassen.

På Interclean præsenterede firmaet den nyeste version af AUDITE UV-C Hybrid Robot, som indtil videre er solgt til Spanien og Dubai. Firmaet forventer, at de første robotter er i drift i Danmark i nærmeste fremtid. På Interclean blev yderligere skabt kontakt til forhandlere og slutbrugere i flere verdensdele.

Verden venter

Der ligger et stort udviklingsarbejde bag de nye robotter og det kræver en stærk økonomi at brede produktet ud på verdensplan. Men den lille odenseanske virksomhed har store planer.

Jacob S. Niclassen har således selv skudt væsentlig kapital ind i udviklingen ligesom Vækstfonden har været medfinansierende. Nye midler fra investorer skal nu være med til at bringe produktet ud på verdensplan.

AUDITE UV-C Hybrid Robot er oplagt til desinfektion og luftrensning i sundhedssektoren, lufthavne, hoteller, banegårde og messehaller, men vil også have sin berettigelse på uddannelsesinstitutioner og i kontormiljøer.

»Grundet vores afhjælpning med mangel på arbejdskraft samt forbedret arbejdsmiljø og at skabe sikre og bakteriefri rammer med vores grønne non-touch, så er vi netop blevet inviteret ind i et tæt samarbejde med organisation ISSA og deres ​​GBAC Star-akkrediteringsprogram,« fortæller direktør Jacob S. Niclassen.

Der er tale om et utrolig stærkt akkrediteringsprogram, der nu strækker sig til mere end 100 lande og tusindvis af faciliteter. For at være med i programmet skal virksomhederne opfylder standarderne for rengøring og desinfektion, så gæster, kunder og personale trygt kan komme ind på faciliteterne. Programmet er stærkt på vej ind i Europa.

»I 2023 vil der være 3 symposier i Europa, hvor vi i AUDITE ROBOTICS vil være med til at fremme GBAC Star programmet og vores teknologi.«

Fri for bakterier

AUDITE UV-C Hybrid Robot er efter sigende den hidtil eneste på markedet med et autonomt system til både luftrensning og desinfektions- og infektionsforebyggende løsning. Robotten er i stand til både at desinficere luften med et luftfiltreringssystem og desinficere overflader med de ydre UV-C pærer. UV-C funktionen kan benyttes i rum, hvor der ikke er mennesker, mens luftrensningen kan køre dagen igennem, når et lokale er befolket. Dette betyder at UV-C- belysningen f.eks. benyttes på operationsstuer i løbet af en arbejdsdag og i mere offentlige rum, når medarbejdere, studerende og gæster er gået hjem. Robotten finder selv rundt i omgivelserne, når den først er kodet til at køre på et bestemt areal.

»Med denne kombination af funktioner kan du være sikker på, at ethvert rum, der desinficeres af denne robot, lever op til de højeste desinfektionsstandarder,« lyder det fra udvikleren.

AUDITE UV-C Hybrid Robot er i stand til at desinficere knap 3500 liter luft/min, samtidig med at den fjerner dårlig lugt efter UV-desinfektion. Dette giver ikke kun UV-desinfektion, men også luftfiltrering, hvilket gør robotten multifunktionel og nyttig i næsten alle scenarier. Med de ultraviolette lamper, der følger med robotten, er garanteres en videnskabeligt dokumenteret reduktion af bakterier og virus.

Ingen brug af kemikalier

Der er tale om en grøn teknologi som desinficerer uden brug af kemikalier, hvilket er et ekstra plus for arbejdsmiljøet. Betjeningen af robotten er også ret simpel.

»Der er tale om et meget enkelt betjeningspanel, for når robotten sættes i drift på fx sygehuse skal sygeplejersker og rengøringspersonale ikke være robotingeniører. De skal let kunne betjene robotten, så det bliver en rutine at  køre den igennem operationsrum og andre stuer for at sikre desinfektion,« siger Jacob S. Niclassen.

Når fynske Audite netop i høj grad satser på sundhedssektoren som et af de første markeder, skyldes det den indlysende kendsgerning, at desinfektion i disse miljøer er helt afgørende.

»Men det er også et område, hvor man i forvejen kender betydningen af desinfektion. De er vant til at sørge for desinfektion af lokalerne, og her vil robotten være et godt supplement til den daglige rengøring, som sikrer en højere hygiejnesikkerhed.«

Jacob S. Niclassen forklarer, at det er menneskeligt at fejle. For rengøringsmedarbejderen kan det ske, at man tørrer uden om en plet på en overfalde. Her vil robottens belysning eliminere tilbageværende bakterier og vira.

Se mere her: www.audite.ai