Hako præsenterer fremtidens maskiner

Jan Andersen, direktør i Hako Danmark, præsenterer sammen med produktchef René Tollundgaard den nye Scubmaster B5.

Nyhederne stod nærmest i kø på Hako’s kæmpe stand på Interclean i Amsterdam.

Hako kunne præsentere både handy og effektive gulvvaskere til de fleste rengøringsvirksomheders behov i den ene af standen og den helt store fuldt elektriske cityfejemaskine og redskabsbærer i den anden ende.

»Vi præsenterer fremtidens maskiner og ser fremad med maskiner, der tilgodeser behovene i rengøringsbranchen,« siger Jan Andersen, der er indehaver af Hako Danmark.

En af nyhederne er Scrubmaster B5, der udmærker sig ved et trekantet vaskehoved, som kan komme helt ind i hjørner og til kanten. Der er tale om en handy 5 liters gulvvasker.

»Udfordringen ved mange gulvmaskiner er, at de efterlader den berømte uvaskede centimeter ved væggen. Men Scrubmaster B5 kommer helt ind til kanten og tørrer samtidig helt op efter sig,« fortæller René Tollundgaard, der er distrikts- og produktchef.

Batteri som en boomerang

Maskinens lithiumbatteri er udformet som en boomerang der passer perfekt oven på det trekantede børstehoved og dermed placerer vægten ned mod gulvet. Maskinen kan under funktion knækkes på midten, hvilket giver en smidig arbejdsgang og sikrer ergonomien. På den måde er maskine nem at styre.

De nye Hako-maskiner – herunder også den større Srubmaster B25 – går i eco-mode, hvilket betyder at de kun bruger den nødvendige energi.

Hako maskiner produceres i den traditionelle orange Hako farve. Men en nyskabelse er en hvid maskine, som rummer en antibakteriel tank specielt beregnet til plejehjem, sundhedssektor og fødevareindustri.

»Den antibakterielle tank opstår ved at der er støbt sølv ind i tanken. Den antibakterielle funktion holder således i hele maskines levetid og sikrer mod at der opstår bakterievækst i vandet,« fortæller Jan Andersen.

Hako Danmark er gået skridtet videre i forhold til moderselskabet og tilbyder således den antibakterielle tank på et stort udvalg af Hako-maskinerne uanset modelfarve.

»Vi synes det er et oplagt tilvalg. Bakterier kan hurtigt udvikle sig i en vandtank, der står stille. Men ved at tilvælge den antibakterielle tank, er vi ud over det problem,« siger René Tollundgaard.

Med dette tilvalg risikerer man ikke at sprede bakterier under vask.

Stærk robot lanceres

På Interclean præsenterede Hako ligeledes en fuldautomatisk vaskerobot med 75 liter tank, som har de samme gode vaske-, suge- og tørreegenskaber, som de øvrige Hako-maskiner. Robotten udmærker sig ved, at den også vasker helt ind til kanten.

Robotten kan ydermere bruges manuelt, hvis rengøringsmedarbejderne ønsker denne funktion til særlige opgaver.

100 procent elektrisk

I den helt store liga kunne Hako vise en helt nyudviklet gadefejemaskine og redskabsbærer frem. Det nye er, at det er den første fuldt elektriske gadefejer som via et lithiumbatteri også kan fungere som græsslåmaskine, sneplov mv.

»Maskinen er helt co2 neutral i drift og kan køre en hel 9 timers arbejdsdag uden at skulle lades op,« fortæller Jan Andersen.

Gadefejeren bruger kun 7 Kw i timen, hvilket kun er 20 procent af det energiforbrug de velkendte dieseldrevne modeller bruger. Tidligere city-gadefejemaskiner har typisk haft et hydraulisk træk af fejeaggregatet, men på den nye maskine fra Hako er dette også afløst af et 100 procent elektrisk drevet system. Gadefejeren er således bygget op fra bunden som en 100 procent elektrisk maskine.

Maskinen kan påsættes forskellige funktioner. For eksempel kan den også udbygges med gulvvaskere som f.eks. bruges i store P-huse.