Filter kan fjerne mikroplast ved tøjvask

Lanceringen af et nyt mikroplastfilter skal stoppe, hvad der svarer til to plastikposer fyldt med mikroplastfibre fra at blive udledt i naturen hvert år per husholdning. Electrolux står bag det nye filter. Yderligere skal der sættes fokus på danskernes dårlige vaner, når det kommer til tøjvask.

I forbindelse med lanceringen af det nye mikroplastfilter har Electrolux sat fokus på danskernes vaskevaner med en stor europæisk undersøgelse. Resultaterne viser, at danskerne mangler viden om tøjets materiale og håndteringen i vask.

»Vores research viser, at danskerne har brug for hjælp til at forstå, hvordan de bedst skåner miljøet og bevarer kvaliteten af deres tøj. Vi er nødt til at engagere dem i at adoptere mere miljøvenlige vaskevaner,« fortæller Sarah Schaefer, VP Sustainability (Europe), Electrolux. »Ved en række små ændringer, som at installere et mikroplastfilter, kan vi alle sammen reducere vores negative påvirkning på miljøet,« fortæller Schaefer.

De fem små skridt, Electrolux anbefaler kunderne:

  1. Vask mindre – En vask kan frigive op til 700.000 mikrofibre.
  2. Gem og brug din garderobe længere – Folk bruger i gennemsnit et stykke tøj ti gange, inden det bliver smidt ud. Nyt tøj frigiver op til otte gange så mange mikrofibre som tøj, der er blevet vasket fem gange. Efter fem gange frigives en lavere og mere stabil mængde.
  3. Fyld maskinen – Større portioner vasketøj har vist sig at reducere frigivelsen af mikrofibre grundet mindre friktion og en lavere ratio af vand til stof.
  4. Vask på lavere temperatur – Studier har vist, at en vask på 40°C eller højere frigiver flere mikrofibre end en vask på 30°C eller lavere.
  5. Installer et mikroplastfilter – Det er bevist, at et mikroplastfilter reducerer frigivelsen af mikrofibre i spildevandet.

Mikroplastfilteret kan stoppe en udledning på 90 % af mikroplastfibrene

Mikroplastforurening har bevæget sig ind i alle afkroge af Jorden, og tekstilindustrien er en af de fire hovedsyndere. En ny undersøgelse viser, at 73 % af mikrofibreforureningen i de tidligere uberørte arktiske farvande er fra syntetiske fibre, der stammer fra tekstil. Ifølge United Nations Environment Programme (UNEP) svarer problemet til at smide 3 milliarder polyestertrøjer i havet hvert år.

Det nye mikroplastfilter gør det nemt for husstanden at tage det første skridt mod et sundere vaskemiljø. Electrolux forventer potentielt at kunne stoppe, hvad der svarer til to plastikposer fyldt med plastik fra at ryge i havet årligt per husstand. Det nye mikroplastfilter fra Electrolux forhindrer, at op til 90 % af mikroplastfibrene større end 45 mikroner bliver udledt fra syntetisk tøj under vask.