Servicebranchen går foran med dansk-kurser

Stort skridt at virksomheder kan sende medarbejdere på kursus stort set omkostningsfrit

SYNDPUNKT: Af Camilla Sandfeld, sekretariatsansvarlig, Servicebranchens Arbejdsgiverforening, SBA

Når mennesker kommer til Danmark, er det ofte servicebranchen, der giver dem arbejde og selvforsørgelse, som den første arbejdsgiver. Og ofte længe inden de lærer dansk. Det er muligt, fordi f.eks. rengøringsbranchen har jobs, hvor det ikke altid er nødvendigt at kunne dansk i første omgang. Men man lærer så heller ikke dansk, når man har et arbejde, som man kan bestride uden at kunne dansk. Det siger næsten sig selv.


Derfor er jeg både stolt og glad over det samarbejde, som seks af de største SBA virksomheder har indgået med hinanden i forhold til at sende medarbejdere på kursus i dansk for tosprogede i arbejdstiden.
Og det er ikke en lille ting at gå fra ikke at kunne dansk til at begynde at tale dansk på sit arbejde. I supermarkedet. På børnenes skole. Og derfra bliver der højt til loftet. Man kan komme på de samme AMU-kurser som kollegerne. Man møder kolleger, som man pludselig kan snakke med. Og man kan blive elev på rengøringstekniker-uddannelsen. Og det er intet mindre end en kæmpe ting. Man opdager, at det arbejde man har – har en faglighed, som man kan være stolt af. Og når man taler med udlærte rengøringsteknikere, så er det ikke ualmindeligt, at de siger:

”Jeg gør bedre rent – og jeg ved, hvad der er godt for miljøet. Og så gør jeg hurtigere rent – samtidig med, at jeg er mindre træt, når jeg går hjem fra arbejde.”
What’s not to like.


Jeg er derfor særlig glad for, at det er lykkedes SBA og 3F at indrette Serviceoverenskomsten og Servicebranchens Udviklingsfond, sådan at det er gjort både nemt og så godt som omkostningsfrit at sende sine medarbejdere afsted på kursus og faglært uddannelse i arbejdstiden.


Når det er sagt, så skal man ikke kimse af, at det stadig kræver en stor og vedvarende indsats af vores virksomheder at skabe lyst til kompetenceudvikling. For første gang man kommer og spørger om nogen vil på kursus eller tage en rengøringsfaglig uddannelse, så er svaret så godt som sikkert: Nej, ellers tak!
Og ind i mellem finder man også en serviceleder eller kundechef, der siger: Hvad skal det nu til for? Jeg har da lært alle mine andre medarbejdere op selv. Er det nu ikke godt nok?


Så når SBA virksomheder for alvor er kommet i gang med at samarbejde om uddannelse, så sker det efter et langt og vedholdende fokus. Og hvor det er lykkedes dem at skabe en stemning, hvor man er sej, hvis man siger ja til efteruddannelse. Og hvor man har opdaget, at det faktisk er både sjovt og noget man vokser af – og som arbejdspladsen kan bruge til noget.


Samarbejdet har i øvrigt også betydet, at virksomhederne i SBAs bestyrelse har besluttet også at samarbejde omkring AMU-kurser og rengøringsteknikeruddannelsen. For så bliver der udbudt flere kurser, skolerne kan afsætte flere ressourcer til undervisere, færre kurser bliver aflyst og i den anden ende får den enkelte virksomhed efteruddannet flere medarbejdere.
Det er jeg også både glad og stolt over. Og det bekræfter mig i, at jeg arbejder det helt rigtige sted.

SENESTE NYHEDER: