Alle taber på udbud til laveste pris

I 6-7 år sad Estrid Dyekjær som planlægger og regnede på udbud. Så blev hun frigjort fra sit job og blev romanforfatter. I hendes fiktive romaner spiller rengøringsbranchens udbud og pressede vilkår for medarbejderne en væsentlig rolle.

Estrid Dyekjær skriver om en pressset rengøringsbranche, der ligger under for urealistisk prissætning for at vinde offentlige udbud.

Tekst: Torben Elsig-Pedersen, torben@rentidanmark.dk

Hvis du skriver om de dårlige vilkår i rengøringsbranchen, så kan du ikke forvente at arbejde der længere. Sådan var beskeden til Estrid Dyekjær, da hun for nogle år siden fik nok og skrev på et debatindlæg til et landsdækkende dagblad. Selv havde hun arbejdet for flere store rengøringsselskaber som planlægger, og set hvordan prisen hele tiden blev presset, så det var umuligt for rengøringsmedarbejderne at levere den lovede kvalitet.
Debatindlægget blev aldrig bragt, men Estrid Dyekjær fik alligevel en aftrædelsesordning. Det er en del år siden nu, og hun har haft job i andre brancher inden hun kastede sig ud i et liv som romanforfatter. I dag driver hun samtidig egen virksomhed, hvor hun igen rådgiver rengøringsvirksomheder om udbud og strategi.
I hendes aldrig offentliggjorte læserbrev, skrev hun bl.a. dengang, at “enhver ny udbudsrunde strammer kravene til branchens leverandører, der ivrigt falbyder enestående kompetencer og kvaliteter i salgsprocessen…“

Udbud presser medarbejderne


Temaet går også igen i hendes romanserie, hvor læserne følger rengøringsassistenten, der først bliver virksomhedsoverdraget og ikke kan følge med det stigende arbejdspres. Hun får en social deroute, og ender som hjemløs. Sådan kort fortalt, for historien udspiller sig indtil videre over tre bind.

LÆS OGSÅ: Virksomheder er utilfredse med kommunale udbud


Faktisk er inspirationen til historien hentet fra de oplevelser Estrid Dyekjær selv har haft som ansat i branchen. Men også et møde med en rengøringsassistent før i tiden har givet inspiration.
»Jeg har oplevet rengøringsassistenter, som ikke bliver regnet for noget, der hvor de arbejder. Mange må arbejde om natten, fordi kommunerne mange steder ikke tillader synlig rengøring i deres udbud. Og når prisen på opgaverne presses så hårdt, at rengøringen ikke kan leveres på den tildelte tid, er det ikke svært at regne ud, hvem der må levere interessetimer,« siger Estrid Dyekjær.

Systemet er kørt helt skævt


Hun har siddet med udbud, hvor der skulle leveres rengøring for 500 kvadratmeter i timen, hvilket ikke kan lade sig gøre. Hun hævder fra sit kendskab til branchen, at virksomhederne er nødt til at byde en lav pris, hvis de vil være med i kapløbet om opgaverne.

»Det her handler jo ikke om, at rengøringsvirksomhederne er onde eller om at rengøringsassistenterne ikke kan udføre deres arbejde. Det handler om, at alt er fokuseret på laveste pris i udbuddene. Det er systemet, der er kørt helt skævt. Det har alle parter et ansvar for. Det gælder ikke mindst de kommuner, stat og regioner, som udbyder opgaverne på forkerte præmisser.«

Det er ikke fedt for nogle


Rengøringsvirksomhederne kommer til at stå med en dårlig sag. Aktuelt har der været stor ballade om et udbud i Vejle Kommune, hvor det endte med at kontrakten blev brudt. Og det er langt fra første gang, at det sker.
»Det er jo ikke sjovt at være direktør i et rengøringsselskab, hvor det går så galt, og man kan ikke bare pege fingre og finde en skyldig. For det er udbudssystemet og de kriterier, som lægges til grund, den er gal med. Virksomheden taber anseelse, men både virksomhedens mellemledere og rengøringsassistenter bliver også udstillet. Det er ikke fedt for nogle.«


Alle lukker øjnene


Estrid Dyekjær forklarer, at alle sådan set godt ved, at det er umuligt at levere kvalitet til den aftalte pris. Men hvis der samtidig mangler kontrol af opgaver og overenskomster, så ligger det i luften, at rengøringsfirmaet må skære lidt til hist og pist.

SENESTE ARTIKLER:


»Kommunerne kan sige, at de har sparet penge på udbuddet. Alle lukker så lidt øjnene for, at det ikke hænger sammen. I min optik er det udtryk for et sygt marked, hvor laveste pris vinder og hvor vi i forbifarten glemmer, at kvalitet kræver tid til opgaven. Der er mange tabere i det spil. Mit bedste bud på en løsning er, at udbudsgiverne skal lade være med så ensidigt at fokusere på laveste pris, når de tildeler opgaverne,« siger Estrid Dyekjær.
»For det handler ikke om, at der er onde mennesker i systemet. Det handler om, at der nogle interesser, som er kommet ud af kontrol. Der er tale om en usundhed i systemet. Rengøringsvirksomhederne vil naturligvis gerne have omsætning og byder derfor lavt. For de ved, at kommunen tager det billigste tilbud.«

Blev romanforfatter


I dag bruger Estrid Dyekjær en del af sin tid på at skrive romaner. I romanserien er historien kort fortalt, at hovedpersonen Anja i første bog skal finde mulige besparelser, der ender med en outsourcing af rengøringen til et stort (fiktivt) selskab. I de to efterfølgende bøger støder hun igen og igen på den afskedigede rengøringsassistent, der falder for effektiviseringskrav hos sin nye arbejdsgiver og ikke kan finde et nyt job. Trilogien er feelgood, men lige denne vinkel med rengøringsassistenten er temmelig barsk. Det er der selvfølgelig grunde til. Dels ønsker Estrid Dyekjær at drive en læseværdig handling frem, men også fordi hun stadig tænker meget over, hvad hun har oplevet i rengøringsbranchen.

Folk ser ned på branchen


»Når oplevelserne fylder i mine romaner, er det fordi jeg har svært ved at slippe branchen, men jeg har også svært ved at acceptere den nedladende tone, jeg ofte har set i forhold til assistenter, virksomheder mv. i det fag. der er så vigtigt for at Danmark fungerer: skoler, hospitaler, kontorer, offentlige bygninger – you name it – var jo intet uden de flittige assistenter.«
Alt er naturligvis fiktion og sammenfald med virkelige hændelser vil være tilfældige og i hvert fald utilsigtede, men det hele er realistisk og troværdigt, lyder det fra forfatteren.
»Jeg håber lidt, at bøgerne, der både er letlæste og håbefulde, kan være med til at kaste lidt lys over det arbejde, der ofte gøres imellem klokken 22 og 05.«

VIL DU VIDE MERE? I det trykte magasin får du uddrag fra romanerne og mange andre historier om rengøringsbranchen. Tegn abonnement her

Trilogien af Estrid Dyekjær består af titlerne: Kvotekvinde – Babyblues – Nøglebarn.
Byens Forlag. Findes også som lydbøger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *