Tønder på vej til grøn rengøring

110 rengøringsmedarbejdere har været på ABENA Academy i bestræbelserne på miljørigtig rengøring og et bedre arbejdsmiljø.

På billedet til venstre ses
fagchef Thomas Dam,
Gitte Raahauge fra ABENA og
rengøringsleder Hans Christian Kjeldsen.

Et bedre arbejdsmiljø går hånd i hånd med målet om en mere miljørigtig rengøring i Tønder Kommune. Derfor er rengøringsvogne, rekvisitter og rengøringsmidler blevet skiftet ud med produkter, som lever op til høje miljøkrav og samtidig giver medarbejderne endnu bedre arbejdsmiljø. Som led i forandringerne har 110 rengøringsassisterne været på kursus på ABENA Academy, så nye vaner og metoder kunne læres.

FØLG RENT I DANMARK PÅ LINKEDIN:


»Vi er som alle andre kommuner i gang med en grøn omstilling og har sat klimamål op for hele kommunen. På rengøringsområdet arbejder vi lige nu på at opnå Svanemærket og forventer at være igennem gokendelsesprocessen om 3-4 måneder,« fortæller fagchef Thomas Dam, der har ansvar for borger-, digitalisering- og ejendomsservice. Herunder hører det overordnede ansvar for 178 bygninger i kommunen.
Abena er sparringspartner på omstillingsprocessen, hvilket ifølge rengøringsleder Hans Christian Kjeldsen har en stor fordel.
»Vi skal levere megen dokumentation for at opnå Svanemærket, og her er det en stor fordel, at ABENA kan levere statistik for vores indkøb, så det er muligt at dokumentere, hvor vi kommer fra og hvor vi skal hen. I forvejen er 95 procent af vores rengøringsartikler Svanemærkede, vi har styr på affaldshåndtering og har beskrevet rengøringsopgaverne, så vi har overblik over antal kvadratmeter med mere,« siger Hans Christian Kjeldsen.

Partnerskab med ABENA


Den grønne omstilling på rengøringsområdet handler om meget mere end produkter og rekvisitter. For Tønder Kommune er det vigtigt, at medarbejdernes arbejdsmiljø samtidig forbedres. ABENA indgår således som partner på hele processen og stiller uddannelsesfaciliteterne på ABENA Academy i Aabenraa til rådighed.
Gitte Raahauge, konceptansvarlig for rengøring hos ABENA, fortæller at nye arbejdsvaner og metoder er nøgleord både for at opnå miljørigtig rengøring, men også for at skabe arbejdsvaner, så medarbejderne får de ergonomisk rigtige arbejdsstillinger.
»Vi skal alle holde i mange år på arbejdsmarkedet, og vi ved at rengøring kan være hårdt for kroppen. Derfor er det også vigtigt, at medarbejderne lærer at bruge de rigtige metoder og arbejdsstillinger,« siger Gitte Raahauge.

Når det ikke er et stykke papir på en dørkarm, der afgør,
hvad behovet er, så får assistenterne den faglige stolthed tilbage.
Thomas Dam, fagchef


I Tønder Kommune er der fokus på at bruge gulvaskemaskiner, I-Mop og andre maskiner for både at opnå det bedste arbejdsmiljø og for at spare på ressourcerne.
»Gennem undervisningen på ABENA Academy er der fokus på dosering, minimering af vandforbrug, forfugtning af klude og mopper, fordi det minimerer overforbrug og dermed giver en miljøgevinst. Men i lige så høj grad, fordi de rigtige metoder forbedrer arbejdsmiljøet,« siger Gitte Raahauge.

Faste rutiner udfordres


Nogle rengøringsassistenter har været i jobbet i mange år og har derfor oparbejdet faste rutiner. Som led i udviklingsprojektet har der været fokus på at ændre vaner.
»Vi har da mødt modstand i starten. Nogle medarbejdere havde måske håbet på, at de kunne undgå at komme på kursus, hvis de kun havde få år til pension. Men vi har efterfølgende oplevet, at rigtig mange har været glade for uddannelsen, fordi de oplever at få en kompetenceudvikling. Nogle spørger ligefrem, hvornår de skal afsted igen,« siger rengøringsleder Hans Christian Kjeldsen.

LÆS OGSÅ: Anja har fået en bedre arbejdsdag

Nu viden er afgørende


På chefkontoret er der ros til samarbejde med ABENA, fordi der er fokus på forbedringerne fremfor det kommercielle.
»Vi oplever det som et reelt samarbejde, hvor begge parter har fokus på at gøre tingene rigtigt og på den gode måde. Vi oplever ikke, at ABENA går ind i det for at skabe mersalg. Men det er klart, at i sidste ende bliver vi jo nok en mere trofast kunde hos dem,« lyder det fra Thomas Dam.
Ikke kun Tønder Kommune har fået øjnene op for mulighederne på ABENA Academy. En række kommuner og private rengøringsvirksomheder benytter sig af uddannelsestilbuddet. Siden ABENA slog dørene op til akademiet for 2-3 år siden har interessen været stigende.
»En del af vores kunder benytter tilbuddet, men vi har faktisk også kommuner og virksomheder, som ikke handler hos os, men som alligevel efterspørger kursustilbuddene,« fortæller Gitte Raahauge.


Rengøringsleder i Tønder Kommune, Hans Christian Kjeldsen, siger:
»Udviklingen i form af nye metoder, kemi og maskiner går stærkt i rengøringsbranchen, så selvom man har lang erfaring, så kræves hele tiden ny viden. Men med øget fokus på gode arbejdsvaner, så medarbejderne kan holde i jobbet, så er det også vigtigt, at medarbejderne får mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og rutiner.«

Tilliden tilbage til medarbejderne


Et helt tredje fokus for Tønder Kommune er, at medarbejderne kan håndtere langt større grad af selvbestemmelse over deres arbejdsdag, når de opbygger nye kompetencer,.
»Vi kører tillidsbaseret rengøring, hvor det ikke er små mærkater på dørene, der afgør hvordan og hvornår, der skal gøres rent. Assistenterne kan selv vurdere behovet,« siger Hans Christian Kjeldsen.
Kommunen praktiserer ligeledes synlig rengøring, hvilket betyder, at både skolebørn og medarbejdere rundt om på de kommunale arbejdspladser er på fornavn med rengøringsmedarbejderne. I praksis er fordelen bl.a., at rengøringsassistenterne er i dialog med kunderne om forskellige rengøringsbehov med videre.
»Når det ikke er et stykke papir på en dørkarm, der afgør, hvad behovet er, så oplever vi, at vores assistenter får den faglige stolthed tilbage. De kan selv sætte dagsordenen for deres arbejdsdag og det giver større arbejdsglæde,« lyder det fra fagchef Thomas Dam.

SENESTE NYHEDER: