Bedre ergonomi skal give vinduespudserne flere gode arbejdsår

Vinduespudseren bruger knæbeskytter og lader sin ene arm hvile på låret af det bøjede ben, når der arbejdes i gulvhøjde.

Generelt stortrives vinduespudsere med deres håndværk. De nyder den friske luft og friheden i jobbet, hvor de selv tilrettelægger det meste af arbejdsdagen. Mange vinduespudsere starter i deres 20’ere eller 30’ere, og fortsætter så længe, krop og helbred tillader det. Det er dog desværre ikke altid så længe, som vinduespudserne selv godt kunne tænke sig.

Daglig vinduespolering gennem mange år kan føre til skavanker og slid, som ender i et ufrivilligt karrierestop før tid. I Anders Andersens Rengøring tager de hånd om problematikken med nye redskaber og et nyudviklet kursus i ergonomi, der er målrettet vinduespudsernes konkrete arbejdsopgaver.


Lærte om ergonomi i rengøring


Inspektør i vinduespoleringsafdelingen i Anders Andersens Rengøring, Andreas Andersen, blev opmærksom på problematikken med den langsigtede fysiske påvirkning en dag, han talte med Karina Bentsen, en af hans kvindelige vinduespudsere.
»Karina fortalte, at hun var på kursus i ergonomi, da hun tidligere arbejdede som tilsynsførende inden for rengøring. Det havde lært hende at være bevidst om belastende arbejdssituationer og at bruge arbejdsstillinger, der skåner ryg, knæ, albue, skuldre osv. ved hjælp af forskellige teknikker.«
Da Karina blev vinduespudser, fortsatte hun med at bruge de ergonomiske teknikker, hvilket har været rigtig godt for hende. Hun oplever sig ikke fysisk mærket som nogle af hendes mandlige kolleger. Selv mener Karina, at hun uden problemer kan arbejde som vinduespudser til pensionsalderen, fortæller Andreas Andersen.
Efter samtalen med Karina Bentsen tog inspektøren forskellige initiativer til at mindske den daglige fysiske belastning i vinduespudsernes arbejde. Langt de fleste af virksomhedens næsten 100 vinduespudsere er mænd, og typisk har ingen af dem arbejdet med rengøring eller været på kursus i ergonomi.

Udvikling af arbejdsvogn til vinduespudserne


Poleringsafdelingen har som første projekt udviklet og designet en simpel, men uhyre praktisk arbejdsvogn, der gør hverdagen mindre belastende for vinduespudserne. I stedet for at skulle løfte og bære på tyve liter vand mange gange dagligt, fra vindue til vindue, kan pudserne nu blot skubbe arbejdsvognen med vand og redskaber foran sig.
Når der skal fyldes vand i spanden, har pudserne en vandtyv (slange med kobling), de sætter på vandhanen, så de heller ikke i denne situation skal løfte og bære på en tung spand med vand. Arbejdsvognen sparer dem for mange tunge løft både indendørs og udendørs.

De årlige liftkurser har fokus på arbejdssikkerhed


»Vi besluttede at gøre flere konkrete ting for at forbedre ergonomien og det langsigtede helbred for vores vinduespudsere, fortæller inspektør Andreas Andersen.

Inspektør Andreas Andersen viser, hvordan man bruger hoften til lange vaskestænger i stedet for at belaste skuldre og arme.


»Godt nok har vi siden årtusindeskiftet afholdt årlige liftkurser for vinduespudserne med fokus på sikkerhed og sikkerhedsudstyr. I dette kursus er der et element af ergonomi, fx valg af lift frem for stige, der er fysisk meget belastende at polere fra. Vi benytter så vidt muligt altid lift, og sikkerhedskurserne skal forhindre arbejdsulykker ved at sikre korrekt lifthåndtering, brug af sikkerhedsudstyr, seler, afspærring, skiltning mv.«
2023 liftkurset er netop blevet afholdt den 15. marts i Anders Andersens Rengørings hovedafdeling i Taastrup med faglærer Kim Sode-Larsen fra U/Nord, Hillerød Tekniske Skole, som ekstern konsulent og underviser. Han kender virksomhedens liftafdeling fra mere end 10 år som fast underviser på de årlige sikkerhedskurser.
»Nu sætter vi så også eksplicit fokus på god ergonomi i selve poleringsarbejdet. Både mundtlige og skriftlige vejledninger og instruktioner vil fremover omfatte flere konkrete anbefalinger til ergonomiske og skånsomme arbejdsstillinger,« understreger Andreas Andersen.

LÆS OGSÅ: Generationsskifte i Anders Andersens Rengøring

Nyt ergonomikursus målrettet til vinduespudsere


Virksomhedens kursusansvarlig, Camilla Andersen, har analyseret vinduespudsernes arbejdsgange og lokaliseret, hvor der er behov for ekstra opmærksomhed på den fysiske belastning og på at forbedre ergonomien.
Sammen med inspektøren har hun udviklet branchens første målrettede ergonomikursus for vinduespudsere. Kurset er i første omgang tænkt som et frivilligt tilbud til nuværende vinduespudserne, men bliver obligatorisk for nye vinduespudsere. Senere lanceres et årligt ergonomi brush-up kursus, som bliver obligatorisk for alle vinduespudsere.
»Det er virkelig vigtigt, at vinduespudserne bliver bevidste om deres fysiske arbejdsflow i hverdagen. Kun derved undgår de unødigt belastende arbejdsstillinger og kan i stedet benytte nogle mere ergonomiske metoder,« fortæller Camilla Andersen. »På ergonomikurset gennemgår og øver vi konkrete metoder, der er relevante for lige præcis vinduespudsere. Vi træner ergonomisk korrekt anvendelse af udstyr, så belastningen bliver mindst mulig.«

Bevidst fokus på ergonomi er lige så vigtig som teknik


Vinduespudserne lærer løfteteknik til de typer af løft, de kommer ud for, når de skal flytte spande, stiger, køreplader til lift, afspærringsmateriel mv. De skal i højere grad bruge deres store muskler i ben og balder til at skåne ryg, skuldre, nakke, albue, håndled, knæ mv. Fx skal hoften bruges til at bære vægt og reducere belastningen, når der arbejdes i højden med lange vaskestænger.
»Generelt skal vinduespudserne være mere bevidste om deres arbejdsstillinger og arbejde med mindst mulig spænding af muskler i hænder, arme, skuldre og nakke. Og de skal bruge hjælpemidler, når det er muligt; fx knæpuder, bærebælte, støttebånd mv. Vinduespudserne vil få mange flere gode arbejdsår uden skavanker og ømme kroppe, hvis de konsekvent benytter de ergonomiske metoder og hjælpemidler,« pointerer Camilla Andersen.

SENESTE ARTIKLER: